2023. gads Latvijas Ģeogrāfijas biedrībai (LĢB) bijis ļoti nozīmīgs. Biedrības simtgades svinību gadā martā kuplā skaitā tikāmies zinātniskajā kongresā. Šajā reģionālajā konferencē pulcējās rekordliels ģeogrāfu skaits - kopumā ap 80, pārstāvot ģeogrāfijas skolotājus, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes (LU ĢZZF) mācībspēkus un citus aktīvos ģeogrāfus.

Divu dienu aizraujošais pasākums notika 10. un 11. augustā Bauskā un tās apkārtnē. Šogad to rīkoja LU ĢZZF, LĢB, Bauskas novada pašvaldība un Bauskas Valsts ģimnāzija ar mērķi iepazīstināt ar apkārtnes ģeoloģiskajām, valodas un demogrāfisko aspektu īpatnībām.

Konference sākās Bauskas Valsts ģimnāzijā ar izcilu runātāju - LĢB prezidenta, LU ĢZZF asociētā profesora Ivara Strautnieka un Bauskas novada pārstāves, ģeogrāfes Elīnas Melderes - uzrunām.

Konferences ziņotāji apskatīja tēmas par cilvēku darbības ietekmi uz purvu attīstību, reģiona ģeoloģisko struktūru, vietvārdiem un valodas aspektiem, kā arī reģionālajām demogrāfiskajām izmaiņām.

     Reģionālās konferences prezentācijas:
Ivars Strautnieks: Viduslatvijas zemienes dienviddaļas ģeoloģiskā uzbūve un relfefs
Laimdota Kalniņa: Purvu attīstību ietekmējošie cilvēku darbības izraisītie faktori
Sanda Rapa: Vietvārdi un apvidvārdi - zemes arhīvs
Zaiga Krišjāne: Demogrāfiskie un migrācijas izaicinājumi Latvijas reģionos

Mācību ekskursijas laikā dalībnieki iepazina burvīgo Bausku - Bauskas pili un Rātslaukumu. Paviesojāmies arī Rundāles ūdensdzirnavās un Važītes kapos, kur apbedīti slaveni ģeogrāfi Ģederts un Kamils Ramani.

Otrās dienas apkārtnes mācību ekskursijas laikā tika apskatīts ievērojams ģeoloģisks veidojums - Skaistkalnes karsta kritenes. Tālākais pieturas punkts bija Kulšēnu avots Ozolainē. Pabijām arī Lielupes ielejā, klintīs pie Ziedoņiem un Jumpravas un Briģu tīrelī apskatījām kūdras izstrādes vietu.

Dalīties