30. septembra novakarē Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskais centrs Torņakalnā gaidīs lielus un mazus apmeklētājus, lai aizraujošos eksperimentos, izzinošās lekcijās, diskusijās, spēlēs un darbnīcās piedzīvotu Eiropas Zinātnieku nakti: tēma “Pielāgošanās klimata pārmaiņām, ieskaitot sociālo transformāciju”. "Ģeogrāfi" jeb LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte aicina ciemoties mūsu ēkā LU Dabas mājā Jelgavas ielā 1 un piedalīties aktivitātēs!

Dažas Zinātnieku nakts aktivitātes sāksies jau plkst. 16.00, bet aicinām apmeklētājus ierasties no plkst. 17.00, kad Zinātnieku nakts būs tā pa īstam ieskrējusies!

LU zinātnieki būs parūpējušies par daudzveidīgu programmu, lai ikviens atrastu sev ko interesantu, vēl nezināmu un noderīgu. Šajā vakarā zinātnieki ļaus ieskatīties savās laboratorijās un auditorijās, lai parādītu, ka zinātnei ir dažādas šķautnes – to var ieraudzīt eksperimentos un mikroskopos, sadzirdēt diskusijās, izzināt spēlēs un darbnīcās un sajust, pašam visu izmēģinot. Zinātnieku nakts būs tikpat dažāda, cik LU zinātnieki – no Saules vētrām kosmosā līdz pat putekšņa sīkākajai daļiņai mikroskopā.

108. auditorija, 1. stāvs, Ģeologi
   Ģeoloģija un Zemes zinātnes

  • Zemes vibrācijas un to ietekme uz sabiedrību. Apmeklētājiem būs iespēja radīt pašiem savas seismiskās svārstībās un nomērīt tās.
  • Kā atrast materiālus zaļo tehnoloģiju būvniecībai, izmantojot Zemes magnētiskā lauka mērījumus. Apmeklētāji varēs pārbaudīt dažādu tehnoloģiju ražošanā izmantoto iežu magnētismu.
  • Pastaiga ledāja dzīlēs - 3D ceļojums iekšledāja tunelī. Apmeklētāji 3D brillēs varēs pārvietoties iekšledāja tunelī.
  • Ieskaties Zemes dzīlēs ar ģeoradara palīdzību. Apmeklētājiem būs iespēja reālajā laikā pārbaudīt, kā strādā ģeoradars, pašiem mēģinot datos saskatīt objektu zem galda.
  • Senie dzīvnieki, kas paslēpušies smilšakmens slāņos. Apmeklētājiem būs apskatāmas dažādas Latvijā atrodamās fosīlijas.


301. un 335. auditorija, 3. stāvs, Ģeogrāfijas nodaļa, Vides zinātnes nodaļa sadarbībā ar LU Sociālo zinātņu fakultātes Antropoloģijas studiju nodaļu un biedrību "Zaļā brīvība"

  • Plkst. 16.30 notiks vienreizējs pasākums ar radošu āra aktivitāti, kuram atkārtojumu nebūs! Kāds pilsētas zālienam sakars ar pielāgošanos klimata pārmaiņām?! Īsā prezentācijā pastāstīsim/diskutēsim par bioloģiskās daudzveidības nozīmi, lai pielāgotos klimata pārmaiņām. Ar mūsu pētījumu rezultātiem un arī praktiski parādīsim, kā pat mauriņu var padarīt tam noderīgu. Iepazīsim dažu pļavas augu sēklas. Labos laika apstākļos iziesim ārā LU Dabas mājas iesēt mauriņā šis sēklas! Aktīvākie entuziasti varēs saņemt sēklas līdzņemšanai.
  • Klimata pārmaiņu ietekme uz Latvijas tautsaimniecības nozarēm.
  • Klimatu saudzējošs dzīvesveids: praktisku rīcību puzle. Nāc uzspēlēt klimata puzli, kur saskaņosim sava dzīvesveida – pārtikas patēriņa, mājokļa, mobilitātes un brīvā laika pavadīšanas – rīcības ar klimata mērķi samazināt globālo sasilšanu līdz 1,5 °C.
  • Termoregulācijas iespējas pilsētvidē jeb kā izdzīvot karstuma viļņa laikā pilsētā.
  • Kūdraugšņu izplatības prognozēšana to ilgtspējīgai apsaimniekošanai klimata pārmaiņu kontekstā. Lekcija un 30 minūšu demonstrējumu cikls katras stundas sākumā.

313. telpa (laboratorija), 3. stāvs, Aerobioloģija, Kvartārvides laboratorija
   Pastāvēs, kas mainīsies!

  • Pārmaiņas dabā pagātnē un tagadnē
  • Mainīgā ainava un cilvēks
  • Invazīvie augi – ar eksemplāru piemēriem: kas ir vērmeļlapu ambrozija?
  • Putekšņu prognozēšana – animāciju demonstrācija
  • Simptomu prognozēšana – PASYFO lietotnes demonstrācija
  • Putekšņu daudzveidība – mikroskopā un ārpus tā

Zinātnieku naktī būs iespējams piedalīties īpašā loterijā un laimēt balvas no plašā LU suvenīru klāsta.

Pie Akadēmiskā centra būs iespējams novietot automašīnu, taču aicinām uz pasākumu doties ar sabiedrisko transportu vai velosipēdu.

Tiekamies Zinātnieku naktī 30. septembrī plkst. 16.00–21.00 LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā!

PROGRAMMA

Vairāk informācijas par Zinātnieku nakti meklē https://www.zinatniekunakts2022.lv/

Apmeklētāji aicināti dalīties ar savām sajūtām, pārdomām, foto un video stāstiem sociālajos tīklos, lietojot tēmturi #zinatniekunakts2022 , #zinatneLatvijai

„Zinātnieku nakts 2022” pasākums ik gadu notiek visā Eiropā, lai popularizētu zinātni un zinātnes sasniegumus. Plašākai sabiedrībai tiks atvērtas augstskolas un zinātniskie institūti, lai ikviens interesents var tikties ar pētniekiem, doties ekskursijās, skatīties šovus, piedalīties eksperimentos un diskusijās.

Dalīties