Foto no personīgā arhīva

Starptautiskā studentu mobilitāte (SSM) ir būtisks augstākās izglītības internacionalizācijas (AII) aspekts. Zinātniskie pētījumi par SSM ir īpaši pastiprinājušies pēdējās divās desmitgadēs. Iegūtie rezultātā ir būtiski uzlabojuši mūsu zinātnisko izpratni par SSM noteicošajiem faktoriem, pieredzi un rezultātiem.

Tomēr pārsteidzoši maza saikne un apmaiņa pastāv starp pētniekiem dažādās disciplīnās, kā arī starp pētniekiem, praktiķiem un politikas veidotājiem, neskatoties uz to, ka zinātniskās zināšanas par SSM ir saistītas ar politiku un ikdienas praksi. COST asociācijas finansētā ENIS tīkla mērķis ir stimulēt sistemātiskāku starpdisciplināru un starptautisku zināšanu apmaiņu par teorētiskajiem ietvariem, pētījumu metodoloģijām, atklājumiem un labākās prakses piemēriem, kā arī zinātnisko atziņu pārvēršanu rekomendācijās SSM praksei.

Pirmajā konferencē Tartu tikai prezentēti četri tematiskie apskati par Covid-19 pandēmijas ietekmi uz SSM plūsmām, sociālo nevienlīdzību, studentu sociālo un kultūras integrāciju un darba tirgus rezultātiem. Papildus šīm vispārīgajām prezentācijām piecās tematiskajās sesijās tika prezentēti 30 dažādu jomu un ģeogrāfisku kontekstu zinātnieku un praktiķu ieguldījumi, kuru mērķis ir rosināt diskusijas un praktiskus ieskatus par SSM dinamiku, apvienojot sadrumstalotās zināšanas, ar galveno mērķi radot jaunas starpdisciplināras un novatoriskas empīriskas perspektīvas par šo fenomenu un pārvēršot tās ieteikumos ieinteresētajām personām.

Par COST

COST akcijas nosaukums ir “Starptautiskās studentu mobilitātes Eiropas tīkls: pētījumu un prakses apvienošana”. Mājaslapa 

COST akcijas mērķis ir veidot stiprāku sadarbības tīklu starp pētniekiem Eiropā, kuri nodarbojas ar starptautiskās studentu mobilitātes pētījumiem, kā arī pilnveidot zināšanu pārnesi starp pētniekiem un praktiķiem.

Latvijas dalība COST akcijā ir lieliska iespēja būt atpazīstamāko Eiropas starptautiskās studentu migrācijas pētnieku kopienā. Latvijas pārstāve Dr. Elīna Apsīte-Beriņa COST ENIS akcijā kopā ar projekta vadītāju Prof. Kristofu van Molu (Christof van Mol)

Dalīties