Pirmdien, 6. jūnijā, plkst. 18:30 - 19:45 Āgenskalna tirgus Jauniešu stacijas telpā diskusijai "Mana virtuve: klimatam draudzīga vai nē?" pievienosies mūsu fakultātes Vides zinātnes nodaļas profesors Māris Kļaviņš. Profesora zinātniski pētnieciskās darbības lokā ir vides ķīmija, ekotoksikoloģija, ūdens vides piesārņojums, vides analīzes metodes, kā arī klimata mainības ietekme uz ūdens vidi, ilgtspējīga attīstība.

Lai klausītos diskusiju klātienē un varētu uzdot jautājumus diskusijas ekspertiem, piesakies līdz 4. jūnijam: https://bit.ly/3PAjiKt

Ēdiens mūs priecē un ir būtisks izdzīvošanas elements, tomēr pārtikas nozare neizbēgami rada negatīvu ietekmi uz klimatu, sastādot vismaz 26 % no globālajām siltumnīcefekta gāzu emisijām. Līdz 2050. gadam, pieaugot iedzīvotāju skaitam, nāksies palielināt pārtikas ražošanu par 60 %, tāpēc jau tagad jārod risinājumi, kā pie pastāvīgi pieaugoša pārtikas patēriņa samazināt pārtikas nozares ietekmi uz klimatu un kā ēst ilgtspējīgāk.

Diskusijā uzzināsiet:

  •  Kā, iegādājoties pārtiku un to gatavojot, mazināt savu ietekmi uz klimata pārmaiņām – gan restorānos, gan mājsaimniecībās?
  •  Kas ir noteicošie CO2 emisiju avoti mūsu virtuvēs?
  •  Vai, izvēloties Latvijā audzētus produktus, mēs spēsim mazināt globālo sasilšanu?
  •  Vai augstās cenas dzīvnieku izcelsmes produktiem un inovatīvie augu valsts produkti mudinās mūs pieņemt ilgtspējīgākus lēmumus mūsu virtuvēs?
  •  No kādiem klimatam ne-labvēlīgiem paradumiem atteikties mājsaimniecību līmenī un kādas ilgtspējīgas prakses var piekopt restorāni?

Diskusijā piedalīsies:

  • Māris Kļaviņš, Dr. habil. chem., Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes Vides zinātnes nodaļas profesors;
  • Ceptuve Čau;
  • Lilita Kenta, Dzīvnieku Brīvības izaicinājuma "Neapēd zemeslodi" koordinatore.

 Diskusijas moderatore: Eiropas Klimata pakta vēstniece un VA Purpose ilgtspējas vadītāja Kristīne Doroško.

 Diskusijas tiešraidi skaties Āgenskalna tirgus un Eiropas Savienības mājas Facebook lapā.

 Uzzini vairāk par pasākuma rīkotāju Eiropas Klimata Paktu var šeit: https://bit.ly/39Sj1SP

Dalīties