2020. gada nogalē SIA „ITERA Latvija”, sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) un nodibinājumu „Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds”, 2020. gada balva vides, zemes un ģeogrāfijas zinātnēs tika piešķirta

Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Ģeogrāfijas nodaļas vadošajai pētniecei Dr.geogr. Olgai Sozinovai par darbu “Ģeotelpisko un temporālo putekšņu sezonas izmaiņu prognozēšana Eiropā ar statistisko un deterministisko modelēšanu”.
Pētījums veltīts temporālo un ģeotelpisku putekšņu sezonas prognozēšanai, izmantojot sarežģītu datu transformāciju un vienkāršus statistiskus paņēmienus modeļu veidošanā un validācijā. Modelēšana tika veikta vairākiem putekšņu veidiem un dažādos (lokālā, reģionālā) telpiskos mērogos. Ir izveidota Personalizētā putekšņu alerģijas simptomu prognozēšanas sistēma PASYFO, kas mobilās lietotnes veidā pieejama Latvijā un Lietuvā.

Sirsnīgi apsveicam Olgu ar apbalvojumu zinātnē!

ĢZZF kolektīvs pievienojas Olgas mīļās darbskolotājas, ĢZZF vadošās pētnieces Laimdotas Kalniņas vēlējumam - "Taču saproti, ka tas ir ne tikai novērtējums par sasniegto, bet stimuls un platforma turpmākajam kāpienam uz zinātnes virsotnēm. Galvenais nesāc gulēt uz šiem lauriem, bet uzskati to kā degvielas uzpildījumu tālākam lidojumam aerobioloģijas plašajā visumā!"

Olgas pateicības vārdi ģimenei un kolēģiem -
"Esmu ļoti pateicīga ģimenei - vīram un dēliem par to, ka ļauj veltīt zinātnei laiku ārpus darba stundām. Neizsakāmu pateicību izjūtu domājot par to, cik sava laika un spēka mūsos (manī un četros brāļos) ir ieguldījuši vecāki - спасибо, Мама. Saku lielu paldies visiem tiem, kas iesaistīti kopīgu pētījumu tapšanā, kā arī cilvēkiem, kas iedvesmo un palīdz ikdienā (te noteikti īpaši jāizceļ mana Laimdota Kalniņa). Īpašs paldies profesoram Mārim Kļaviņam par atbalstu, atsaucību un padomiem."

Dalīties